Spontane begroeiing

Geef eens de ruimte aan spontaan opkomende plantjes, laat eens wat zogenaamde onkruiden staan, haal alleen wat grasjes weg en kijk wat er gebeurt. Ga hierbij stapsgewijs te werk en forceer niets. Kijk wat je zelf mooi en acceptabel vindt.  Je zult merken dat je tuin langzamerhand verandert en een natuurlijker aanzien krijgt. Verbaas je niet als zich plantjes vestigen op een plekje waar dat volgens de boekjes niet kan…

Spontane begroeiing voelt zich thuis op de plek waar ze ontkiemt. Het gaat meestal om inheemse soorten die van nature thuishoren in onze contreien. Het dieren- en insectenleven is dankbaar als deze planten een kans krijgen. Laat maar eens wat paardenbloemen of klaprozen staan en verbaas je erover hoe druk deze bevlogen worden door bijen en hommels.

Het mooie is dat spontane begroeiing niet alleen voedingstoffen uit de bodem opneemt, maar ook stoffen teruggeeft die op die plek nodig zijn. Door deze spontane begroeiing een kans te geven, werk je mee aan het gezond maken van de bodem.

inheemsebeplanting-KeesDekker-03